23 Temmuz 2014 Çarşamba

System Center Operation Manager 2012 Discovery Problemi






Merhabalar SCOM 2012 ile BT altyapımızı monitor etmek asıl amacımız. SCOM ile uçtan uca izleme yapılabilecek  Windows,Linux ya da network cihazları gibi bileşenler üzerinde agent kurulumu yapmamız gerektiği konusunda hem fikiriz. İşte bizler SCOM 2012 konsolu üzerinden agent dağıtımı yapmak istediğimde şöyle bir hata ile karşılaştım. Scom 2012 uygulaması üzerinden Discovery yapılamıyordu. Agent deploy edebilmem içinde sunucularımı Discovery etmem gerekli.


İşte böyle bir sorunu çözümlemek için yapılması gerekenler ;

SCOM 2012 uygulamasının bağlı olduğu database üzerinde aşağıdaki SQL Sorgusunu çalıştırıyoruz.

·         SELECT is_broker_enabled FROM sys.databases WHERE name = 'OperationsManager'


Görüldüğü gibi is_broker_enabled değeri  “0” olarak görülmekte. Bu değerin 0 ya da boş olması scom 2012 uygulaması üzerinden discovery işleminin başarısız olmasına neden olmaktadır. Bu değeri  “1” olarak değiştirmek için ;

Öncelikle aşağıda belirtilen SQL sorgusunu çalıştırıyoruz. Aslında bu sorgu sadece farklı kişilerin database üzerinde herhangi bir işlem yapmasını engellemek için kullanılan bir sorgudur.Böylelikle bizler çalışırken bu database üzerinde bir başkasının bağlanığ çalışmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır.

·         ALTER DATABASE OperationsManager SET SINGLE_USER WITH ROLLBACK IMMEDIATE


Bu adımıda geçtikten sonra  aşağıda belirtilen SQL sorgusunu çalıştırıyoruz.

·         ALTER DATABASE OperationsManager SET ENABLE_BROKER


Yukarıda görüldüğü üzere komutumuz başarılı bir şekilde çalıştırdıktan sonra Broker servisini Enable etmiş durumdayız.Bu adım sonrasında yeniden aşağıda belirtilen SQL sorgusunu çalıştırıyoruz.Bu sorguyu çalışmadan önce  SCOM 2012 ile ilgili servislerin SQL sunucusu üzerinde stop duruma getirilmesi önerilmektedir.

·         ALTER DATABASE OperationsManager SET MULTI_USER


Ve son adım artık SQL Broker etkin olduğunu yani değerin “1” olduğunu gözlemlemeye geldi.İlk başta kontrol için kullandığım sql sorgusunu tekrar çalıştırıyorum ve kontrolü gerçekleştiriyorum.

·         SELECT is_broker_enabled FROM sys.databases WHERE name = 'OperationsManager'


Evet SQL Broker artık “1” değerini almış.Bizlerde SCOM 2012 uygulaması üzerinden Discovery işlemlerini gerçekleştirebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder